31-januari-2023

Twee maal twee: nieuwe Magneti Marelli aircoservicestations openen meer servicemogelijkheden voor autogarages.

Veel garages laten het regelmatige onderhoud van aircosystemen over aan gespecialiseerde bedrijven, omdat de benodigde onderhoudsapparatuur vaak erg duur en ingewikkeld te bedienen is. Magneti Marelli biedt in zijn Alaska-reeks twee nieuwe aircoservicestations aan, die zeer efficiënt zijn dankzij uitgebreide toepassingsmogelijkheden, eenvoudige bediening en netwerkmogelijkheden.


Garages mogen de mogelijkheden van een gekwalificeerde aircoservice niet onderschatten: Het grote aantal voertuigen met aircosystemen - niet alleen personenauto's, maar ook bedrijfs-, landbouw- en bouwvoertuigen - zorgt enerzijds voor een belangrijke extra omzet. Anderzijds draagt een dergelijk aanbod ook bij tot duurzaamheid, omdat voertuiginspecties volgens de specificaties van de fabrikant ook het onderhoud van de airconditioning omvatten.  

Hybride en e-voertuigen zullen deze trend nog versterken, want hier voldoet een functionerend aircosysteem niet alleen aan de comforteisen, maar ondersteunt het ook de volledige functionaliteit van de temperatuurgevoelige aandrijfbatterij.  

"Een aircosysteem bestaat uit elektronische en mechanische componenten die via een uitgebreid leidingsysteem met elkaar verbonden zijn. Bovendien worden verschillende koelmiddelen gebruikt en verschillen koelsystemen in hun werkingswijze naargelang ze in verbrandingsmotoren of elektrische voertuigen zijn ingebouwd", zegt Gianluca Altavini, productmanager bij Marelli Aftermarket Germany GmbH. "Dit maakt onderhoud en vooral foutdiagnose erg moeilijk voor werkplaatsen." Magneti Marelli wilde daarom een nieuwe generatie apparatuur ontwikkelen die zoveel mogelijk werkstappen integreert en op verschillende manieren kan worden gebruikt om het werk voor werkplaatsen efficiënter en kosteneffectiever te maken. Het resultaat van deze inspanningen is de Magneti Marelli Alaska-reeks, die is onderverdeeld in de modellen Prime en Evo.
 

Functionaliteitscookies uitgeschakeld

Met de Prime-eenheden kan de werkplaats alle onderhouds- en inspectiewerkzaamheden aan airconditioningsystemen van verbrandingsmotoren en elektrische voertuigen uitvoeren, bijvoorbeeld lektesten of het vervangen van koelmiddel. Als mechanische onderdelen moeten worden gerepareerd, wat vaak gepaard gaat met vervuiling van het aircosysteem, kan de Prime ook worden gebruikt voor het spoelen met optionele accessoires. 

Bij het opsporen van problemen ondersteunen de Prime-modellen de werkplaats standaard met een diagnostische database. Magneti Marelli biedt zelfs een gratis update van deze database gedurende twee jaar - een niet te onderschatten voordeel in het snel groeiende aanbod van e-voertuigen. "Met zijn aantrekkelijke prijs/prestatieverhouding opent de Prime de mogelijkheid voor werkplaatsen om een professionele start te maken in de aircoservice," zegt Altavini. "De toegang tot de uitgebreide Magneti Marelli diagnostische database maakt de investering bovendien toekomstbestendig voor de werkplaatsen." 

De Evo-modellen hebben een nog professionelere uitstraling en het overzichtelijke ontwerp onderstreept al visueel de claim om de bediening zo eenvoudig mogelijk te maken. Als interface voor de gebruiker valt direct een groot touchscreen op, dat de gebruiker veilig door alle werkstappen leidt.  De WiFi-mogelijkheid van de Evo maakt het mogelijk te profiteren van de efficiencyvoordelen van bediening op afstand. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om via diagnose op afstand de expertise van Magneti Marelli op te vragen en zelfs een probleemoplossing met externe ondersteuning te starten. Het is ook veel gemakkelijker om A/C-service station updates en bijgewerkte databases te laden. 

Met beide toestellen van de Magneti Marelli Alaska-serie kunnen afzonderlijke elektronische en mechanische onderdelen, zoals de regeleenheid van het aircosysteem of de compressor, in het voertuig achtereenvolgens worden gecontroleerd en kan een onderhoudslogboek worden afgedrukt - bijzonder belangrijk voor het documenteren van het juiste onderhoud van het aircosysteem, vooral in e-voertuigen. De Alaska Prime en Evo zijn elk verkrijgbaar voor de koelmiddelen R134a en 1234yf en kunnen naar wens worden aangevuld met Magneti Marelli-accessoires.