24-mei-2019

Magneti Marelli biedt garages complete distributiekettingsets

In de afgelopen jaren hebben garages bij het onderhoud steeds meer aandacht besteed aan de staat van de distributieketting, omdat er steeds vaker storingen optreden die leidden tot ernstige motorschade. Voor een betrouwbare reparatie is het belangrijk dat de distributieketting en alle andere componenten van het motorbesturingssysteem van goede kwaliteit zijn. Magneti Marelli maakt het voor garages gemakkelijker om het werk uit te voeren door complete distributiekettingsets aan te bieden die alle essentiële componenten bevatten.

Het grootste voordeel van de distributieketting ten opzichte van de distributieriem is de langere levensduur. Deze hoge betrouwbaarheid leidde zelfs tot de veronderstelling dat een distributieketting een heel autoleven mee zou gaan. Maar net als voor distributieriemen, zijn er ook aanbevolen vervangings- en testintervallen voor distributiekettingen, omdat de eisen voor de distributiekettingen de afgelopen jaren aanzienlijk hoger zijn geworden. Niet alleen de levensduur van de motor is gestaag toegenomen, ook de kleptiming is verder ontwikkeld.

Vroeger waren cilinderkoppen met dubbele nokkenassen (DOHC) en vier kleppen karakteristieken van krachtige motoren. Echter is dit ontwerp nu standaard. Het toegenomen aantal bewegende onderdelen, die allemaal moeten worden aangedreven, voegen veel meer belasting aan de distributieketting toe dan in het verleden. Bovendien kan elk van deze onderdelen een mogelijke oorzaak zijn van een storing in de motorregeling.

Er zijn veel redenen voor het falen van een distributieketting. Een defecte kettingspanner of versleten tandwielen kunnen bijvoorbeeld de oorzaak zijn van het oprekken van de ketting. Het niet naleven van olieverversingsintervallen of gebruik van motoroliën die niet voldoen aan de specificaties van de fabrikant kunnen ook leiden tot oprekking van de distributieketting. Als hierdoor de ketting eraf loopt, kan dit leiden tot motorschade. Daarom wordt altijd geadviseerd om naast de distributieketting de andere relevante componenten van het motorbesturingssysteem te vernieuwen om een betrouwbare wisselwerking van het systeem te garanderen.

Bij het samenstellen van de kettingsets voor de meer dan 80 motoren, heeft Magneti Marelli bijzondere aandacht besteed aan het identificeren van alle essentiële en benodigde componenten. Dit geeft de garages de zekerheid om een reparatie van hoge kwaliteit te kunnen garanderen uit te kunnen voeren. Tegelijkertijd verhogen de sets de werkefficiëntie, omdat alle benodigde onderdelen voorhanden zijn. Voor nog meer efficiëntie biedt Magneti Marelli garages zelfs de keuze uit verschillende reparatiesets voor tal van voertuigtypen, zoals de "Distributieketting Multi-Kits" en de "Distributieketting Multi-Kits Plus".

Kortom, de reparatiesets zoals de "Distributieketting Multi-Kits" zijn individueel afgestemd op de verschillende voertuigtypen en bevatten componenten zoals distributieketting, kettingspanner, tandwielen en geleiderails. Waar nodig zijn er ook nokkenasregelaars voor de variabele kleptiming, as-afdichtingen, afdichtingen van het besturingshuis of expansiebouten toegevoegd. Als de reparatie zo uitgebreid is dat zelfs de aandrijving van de oliepomp moet worden vernieuwd, is er een "distributieketting Multi-Kit plus" voor geselecteerde motoren. Deze set bevat naast de componenten voor het vervangen van de distributiekettingset andere componenten om zelfs deze extra reparatie uit te voeren.

Ongeacht welk kettingtype (simplex, duplex of kettingwiel) wordt gebruikt, in alle gevallen voldoen de distributiekettingen en alle vereiste componenten aan de hoogste kwaliteitseisen. "De kwaliteit en samenstelling van de distributiekettingkits die op de aftermarket worden aangeboden, varieert enorm", zegt Philipp Wiesenfeldt, productmanager van Magneti Marelli Aftermarket GmbH. "Met onze hoogwaardige reparatiesets versterken we de garages in hun concurrentievermogen en bieden u de zekerheid om betrouwbaar werk te leveren."

Het huidige assortiment distributiekettingen, met meer dan 100 verschillende referenties, omvat meer dan 80 motoren en is een van de meest uitgebreide op de markt. Dit jaar wordt het programma nog eens aangevuld met nog tien referenties.